Doğru Peeling Ürününü Nasıl Seçersiniz?

Öncelikle bu ve benzeri konularda bilgi sahibi olmak için size Youtube kanalıma bekliyorum! Aşağıdaki linke tıklayarak Youtube kanalıma abone olabilirsiniz.

https://www.youtube.com/channel/UCsKc8OWNwnMqZ2c9yh9WUhg

Cilt bakımının bence en önemli adımlarından biri cildi ölü deriden arındırmak yani kozmetikte sık kullanılan adıyla cilde “peeling” uygulamak.

Şimdi size adım adım peeling nedir ve neden gereklidir, peeling çeşitleri nelerdir ve cildinize uygun peeling ürününü nasıl seçersiniz hepsini bu yazıda açıklayacağım.

Peeling nedir ve neden gereklidir?

Bu soruyu cevaplayabilmek için öncelikle cilt hakkında bazı temel bilgilere sahip olmamız gerekir. Güzellik meraklıları eğer detaylara inmek isterse “Cildiniz Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler” adlı yazımı okuyabilirler.

Burada kısaca bahsetmek gerekirse; cilt üç katmandan oluşur ve en üst katmana epidermis adı verilir. Epidermis de kendi içinde beş ayrı katmana ayrılır. Epidermisin en alt katmanında epidermal hücreler üremeye başlar ve bu hücreler en alt katmandan en üst katmana kadar 28 günlük bir yolculuk gerçekleştirirler. Artık en üst katmana ulaştıklarında bu hücreler ölmüşlerdir ve cildimizdeki ölü tabakayı oluştururlar. Biz müdahale etmezisek de kendiliğinde dökülürler.

Yani biraz garip bir örnek olacak ama bir yılanın deri değiştirmesi gibi aslında bizler de her 28 günde bir yeni cilt derisine sahip oluruz.

Fakat yaşlanmanın etkisiyle 50 yaşından sonra bu cilt yenilenme süresi 28 günden yaklaşık olarak 37 güne çıkar.

Bu ölü deriyi dökülmesini beklemeden kendimiz uzaklaştırarak daha aydınlık bir ve canlı bir cilde sahip olabiliriz. İşte bu işleme peeling denir. Hatta her hafta peeling uygulayarak biriken ölü hücrelerden daha kısa zamanda kurtulur aynı zamanda üstte biriken ölü deriyi kendimiz yok ederek vücuda “yeni hücre üret” demiş oluruz.

Nasıl mı?

Cildinizdeki ölü tabakadan kurtulduğunuzda cildin üst tabakası alt tabakaya der ki “Eyvah benim ölü derilerim yok edildi. Hemen yeni hücre üret!” İşte böylece cildi yeni hücre üretmesi için teşvik etmiş oluruz. İş hayatında buna sıkça “push etmek” denir 🙂 “Hadi, hadi senden beklediğim işi bana gönder” diye sürekli hatırlattığınızda iş sonunda size gelir. Bizim örnekte ise sürekli alt tabakayı uyararak yeni hücre üretmesini sağlarız.

Peeling Çeşitleri Nelerdir?

16425999_10155011673564265_8071763520760958648_n

Peelingler mekanik ve kimyasal olarak ikiye ayrılırlar.

Mekanik peelingler: İçerisinde yuvarlak partiküller bulunan ve siz cildinize dairesel hareketler yaptıkça cildinize sürtünüp ölü deriyi ciltten uzaklaştıran peelinglerdir. Mekanik denmesinin nedeni fiziksel bir uygulama ile (cildinize bu partikülleri sürterek) ölü hücrelerden kurtulmanızdır. Duşta uyguladığınız lif ve kuru fırçalar da mekanik peeling grubuna girer.

Kimyasal peelingler: Fiziksel olarak bir hareket yapmanız gerekmez. Ölü hücreleri birbirlerine yapışık tutan bağı (yapışkan da diyebiliriz) koparırlar. Böylece ölü hücreler cildinizden dökülmeye başlar ve onlardan kurtulmuş olursunuz. Yüzünüze uygulayıp, herhangi bir ovalama vs. yapmadan belirli bir süre ürünün etki etmesini bekler sonra yüzünüzü durularsınız.

Peki hangisini tercih etmeli?

Bu tamamen kişisel bir tercih. Ben kimyasal peelingi mekanik peelinge tercih ediyorum. Mekanik peelingi cildinize uygularken hata yapmaya müsait olursunuz, bu da cildinize zarar verebilir. Örneğin cilde fazla baskı uygulayarak peeling yaparsanız, ölü tabaka ile birlikte cildiniz için gerekli olan tabakayı da yok edebilirsiniz. Böylece cildiniz kızarabilir, kuruyabilir veya sivilcelenme olabilir.

Tabi kimsayal peelingi de eğer cildinizde tavsiye edilen süreden fazla bekletirseniz yine cildinize zarar verebilirsiniz.

Cildinize en uygun peeling ürünün Seçmek

img_5135

İşte en önemli konu. Öncelikle mekanik mi yoksa kimyasal peelingi mi istediğinize karar verin.

Eğer mekanik peeling uygulayacaksanız içerisinde plastikten yapılmış olan partiküllü ürünleri tercih etmeyin. Bunlar cildinizi yıpratabileceği gibi doğaya da zarar vermekte. Suda çözünmeyen bu plastik partiküller su arıtma sisteminden geçmekte (çok küçük oldukları için) ve denizleri ve gölleri kirletmekteler.

Hatta besin zincirimizin bir parçası olan balıkların da midelerine girerek sonuçta bizi de etkilemekteler.

Hangi markalar plastik partikül kullanıyor hangileri kullanmıyor bunu öğrenmek için bu linki ziyaret edebilirsiniz. “Products with plastic microbeads” başlıklı listede plastik partikül içeren markaları, “No Plastic Microbeads Here” başlıklı listede de plastik partikül içermeyen ürünleri bulabilirsiniz. Lütfen listeye göz atın.

Bunun yanı sıra cilt tipinize göre (kuru, normal, yağlı, karma, hassas) bir ürün seçmelisiniz.

Eğer kimyasal peeling uygulayacaksanız her bir kimyasal peelingin cildinize uygulayacağı etki birbirinden farklı olacağı için cilt tipinize göre bir ürün seçmelisiniz.

Kimyasal peelingler AHA ve BHA’lar olmak üzere ikiye ayrılırlar. (Peeling özellikli bazı retinol içeren maskeler de bulunmakta)

AHA – Alpha hydroxy acid – sütten elde edilen laktik asit de bu gruba dahil olsa da genelde “meyve asidi” olarak adlandırılırlar.

Cildin üst katmanındaki kalınlaşmış deriyi yok ederler, nemlendirici etkileriyle cildi nemlendirirler ve yine cildi nemlendiren hyaluronic asidi aktive ederler. Böylece cilt ölü hücrelerden arınmış, nemlenmiş ve normal fonksiyonlarına kavuşmuş olur.

BHA – Beta hydroxy acid – yani salisilik asittir. Yağlı, karma ciltler ve özellikle sivilcelerinden ve siyah noktalarından şikayetçi olanlar BHA tercih etmeliler. Çünkü siyah noktaları ciltten ayıran özelliğe AHA’lar sahip değilken BHA yani salisilik asit siyah noktalarınızdan kurtulmanızı sağlar.

AHA ve BHA’ların Etki Güçleri

amos-bar-zeev-138099

Cilt tipinize göre daha güçlü bir etkiden daha hassas bir etkiye sahip olan AHA ve BHA’ları seçmelisiniz.

Glycolic Acid – Şeker kamışından elde edilir. Genelde tüm cilt tipleri için uygundur. Cilde uyguladığı etki 3/5

Salicylic Acid – laboratuarda üretilebileceği gibi söğüt kabuğundan da elde edilebilir. Yağlı ve karma ciltler için uygundur. Gücü 3.5/5

Malic Acid – yeşil elmada bulunur. İritasyona neden olmaz. Gücü 2/5

Tartaric Acid – üzümde bulunur. Cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olur. Gücü 2/5 olduğu için hassas ciltler de kullanabilir.

Lactic Acid – sütten elde edilir. Cildi kurutmadan ölü deriden arındırır. Gücü 2/5

Diğer asitler

Azeleic Acid – Buğdaydan elde edilir. Ciltteki enflamasyona iyi gelir. Gücü 2.5/5

Trichloroacetic Acid – laboratuarda elde edilinir. Cilt lekelerine ve güneş lekelerini gidermeye yardımcı olur. Gücü 5/5

(http://www.totalbeauty.com/content/slideshows/skin-care-acids-141017)

Cildinizin hassas olup olmadığına göre güçlerini karşılaştırıp en doğru içeriği seçebilirsiniz. Eczacınıza bu içeriklere sahip kimyasal peelingleri sorarak yardım alabilirsiniz. En doğru bakımı uygulamak içinse tabiki dermatoloğuzun tavsiyesine uymalısınız.

Efsane mi Gerçek mi?

“Sadece ölü hücrelerimden değil aynı zamanda siyah noktalarımdan da mekanik peelingle kurtulabilirim.”

YANLIŞ!

Siyah noktalarınızdan kurtulmak için mekanik peeling uyguluyorsanız maalesef boşa kürek çekiyorsunuz demektir. Siyah noklaların ciltten uzaklaşması için, gözeneklere tutundukları bağın yok edilmesi gerekir. Bunun için bir süre ürünü cildinizde bekletiyor olmalısınız yani kimyasal peeling tercih etmeli, yukarıda açıkladığım üzere kimyasal peelinglerden de BHA yani salilisik asit içeren ürünleri tercih etmelisiniz.

Umarım bu yazı sizler için faydalı olmuştur.

Bilinçli tüketicinin kozmetik rehberi Bollove Beauty‘i ve beni Facebook ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!

Ceyda Sinağ