Cilt Lekeleri İçin Hangi İçerikleri Tercih Etmeli?

Cilt lekeleri hakkında Youtube videomu izlemek isterseniz aşağıdaki görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Cilt lekeleri nasıl oluşuyor bunu anlamak için öncelikle cilde rengini veren pigmentten bahsedeyim. Bu pigmentin adı melanin. Sadece cilde değil ayrıca saçlara ve gözün renkli kısmına da rengi veren bu pigment.

Hiperpigmentasyon yani lekelenme iki nedenden dolayı oluşabiliyor. Ya çok fazla melanin üretiliyor ya da melanin hücrelerinin sayısı artıyor.

Fazla melanin cildin en üst katmanı olan epidermiste ya da orta katmanı olan dermiste birikiyor. Cildin yüzeyindeki lekelenmeye epidermal hiperpigmantasyon, orta katmanında meydana gelen leklenmeye ise dermal hiperpigmentasyon deniyor.

Birden fazla lekelenme çeşidi var. Çiller, yaşla birlikte gelen lekelenme ya da güneş lekelerileke, enflamasyon sonrası oluşan lekelenme gibi…

Lekelerin büyük bir bölümü güneş ışınlarından etkileniyor. Örneğin çilleriniz var ise güneş sonrası daha koyulaştıklarını gözlemleyebilirsiniz. Yaşlılık lekeleri de güneşe maruz kalındığında tetikleniyor. Enflamasyon sonrası oluşan lekelerse genelde sivilce izleri ya da yaralanmalardan sonra oluşuyor ve güneş bu lekeleri koyulaştırabiliyor.

Cilt lekeleri hakkında Youtube videomda sizlerle kendi ürün deneyimlerimi paylaşıyorum.

Peki bu lekeler için ne yapmalı?

Eğer lekeleriniz cildin orta katmanındaysa yani dermal bir lekelenmeniz varsa çözümü lazer, kimyasal peeling gibi profesyoneller tarafından uygulamalarda aramalısınız.

Eğer lekeleriniz cilt yüzeyinde ise kozmetik ürünleri deneyerek işe başlayabilirsiniz.

Ürün seçerken hangi içerikleri aramalısınız?

Azelaic asit

Buğday, çavdar ve arpadan elde ediliyor. Melanin üretimini azalttığı söyleniyor bu şekilde de cilt lekelerini açmaya yardımcı oluyor.

Çillerden ziyade daha çok hiperpigmentasyonu açmada etkili. Sivilceli ciltlerin faydalanabileceği bir içerik.

Kojic asit

Çeşitli mantarladan elde edilen bir içerik. Genelde %1 oranında kullanılıyor. %1’den az kullanıldığında etki etmediğini söylüyor Cosmetics Ingredient Review Expert Panel yani Kozmetik İçerik İnceleme Eksper Paneli. Bazı hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar tümör gelişimine yol açabileceğini ve zayıf bir kanserojen olabileceğini gösterse de, bu içeriğin insan cildinden çok yavaş bir şekilde emilip dolaşıma karıştığını ve bu tarz etkiler gösterebilecek seviyeye ulaşmadığını göstermiş. Bunu öğrendiğim makalenin linkini aşağıda paylaşıyorum.

Sonuç olarak %1 oranında kullanılmasının güvenli olduğu kabul edilmiş.

C Vitamini

L-absorbic acid olarak içerik listesinde görebilirsiniz. En popüler leke açmaya yardımcı içeriklerden biridir. Ciltteki etkisi için sınırlı sayıda klinik araştırma bulunsa da leke karşıtı bakımlarda ve anti-aging ürünlerde sıkça kullanılıyor. Cildimizde doğal olarak C vitamini bulunmasına karşın çok az oranda olduğu için dışarıdan uygulamak gerekiyor. Ürünlerde stabil formda bulmak gerekiyor çünkü çok stabil bir içerik değil. Bazı markalar stable vitamin C olarak ayrıca belirtiyorlar. Stabil olması sağlanamaz ise etki edemeyebiliyor. Yapısı gereği hydrophilic yani suyu seviyor ama cildimizin üst katmanı hydrophobic yani suyu sevmediği için cilde nüfuz etmesi zorlaşıyor.

C vitaminin stabil olan ester formaları mevcut bunlar; ascorbyl-6-palmitate, magnesium ascorbyl phosphate, disodium isostearyl 2-0 L-ascorbyl phosphate, ascorbic acid sulphate, ve tetraisopalmitoyl ascorbic acid.

Burda sadece leke üzerindeki etkisinden bahsedeceğim anti-aging kısmına girmeyeceğim. Melanin üretimini azaltmaya yardımcı oluyor bu şekilde cilt lekeleri ile savaşıyor. Yapılan bir araştırma %25 oranında kullanılan C vitamini ve cilde nüfuzu sağlayan içeriğin birlikte kullanılmasının 16 hafta sonunda lekeleri açtığını gözlemlemiş.

Niacinamide – B3 Vitamini

Klinik araştırmalar %2 oranında kullanılan B3 vitamininin 4 hafta sonunda cilt lekeleri üzerinde etkili olduğunu kanıtlamış.

Glikolik Asit

Şeker kamışından elde ediliyor AHA grubundan bir içerik. Cilt yüzeyini soyma etkisi bulunuyor ve cilde kolay bir şekilde nüfuz edebiliyor. Yüzde 20 ile 70 oranında kimyasal peelinglerde kullanılabiliyor.

Etkinliği klinik çalışmalarla kanıtlanmış bir içerik.

Referanslar

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21164073

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3663177/

Ceyda Sinağ