Güneş Koruma Kremlerine FDA’dan Yeni Düzenlemeler!

Yaz geldi, çoğumuz tatile çıktı bile… Yaz tatilinin vazgeçilmezi güneşlenmek ve bronz bir tene kavuşmak. Bunun için de şüphesiz artık sağlıklı bronzlaşma konusunda hepimiz bilgi sahibiyiz. Ama yine de piyasaya yeni çıkan ürünler ve yeni kurallar hakkında haberimizin olmadığı konular olabilir diye düşünüyorum.

İşte bu yüzden güneş koruyucu spreyler ve FDA’nın yeni kurallarından bahsetmek istedim.

Spreyler

Kişisel tercihim sprey güneş koruyucuları kullanmamak. Bunun iki nedeni var; birincisi kremlerde olduğu gibi ölçüyü tam olarak ayarlayamıyorsunuz. Tüm vücudunuzu kapladığınızdan emin olmak kremlerle daha kolay. İkincisi ise bu spreylerin taşıdığı risk faktörü. FDA resmi sitesinde, sprey güneş kremlerin istemeden ve siz farkında olmadan solunabileceğini, bunun sağlığa zararlı olup olunmadığınınsa henüz yeterli veri olmadığı için bilinmediği.

Zaten son zamanlarda içerdikleri bazı zararlı filtreler nedeniyle güneş kremlerinin içeriklerini iyi sorgulamak gerektiğini öğrendim. İçeriklerini tam olarak bilmediğimiz bu koruyucuları şahsen farkında olmadan solumak istemem.

Yeni düzenlemeler

FDA resmi sitesinde bir çok bilgiye ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz. Türkiye’de satılan bir çok kreminde ithal edildiğini düşünürsek, ya da en azından Amerika bu konuda ne diyor diye merak ediyorsanız, işte yeni düzenlemeler.

e5160fd55d5ae7e957d5d63dda857971.jpg

1) Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyan ve en az SPF 15 olan kremler “broad spectrum” ifadesini ambalajın üzerinde belirtebilecekler.

2) Hiç bir ürün güneşi tamamen bloke edemeyeceği için üzerlerinde “sunblock” ifadesi yer alamayacak.

3) “Su geçirmez” ya da “Tere dayanıklı” ifadeleri artık ambalaj üzerinde yer alamayacak.

4) “Suya dayanıklı” bir krem kullanıyorsanız mutlaka üzerinde ne kadar sürede bir yenilenmesi gerektiği yazacak.

5) SPF 50 üzerine yasak geldiği için artık 50’den fazlasını raflarda bulamayacağız. 50+ olarak yazabilecek en fazla. Bunun nedeniyse 50’den fazla SPF’nin 50’ye göre çok da fazla koruma sağlamadığı ve tüketiciyi yanılttığı gerçeği.

Ceyda Sinağ