Güneş Kremleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler (Önemli!)

Öncelikle bu ve benzeri konularda bilgi sahibi olmak için size Youtube kanalıma bekliyorum! Aşağıdaki linke tıklayarak Youtube kanalıma abone olabilirsiniz.

https://www.youtube.com/channel/UCsKc8OWNwnMqZ2c9yh9WUhg

Yaz yaklaşırken konusu tekrar gündeme gelen (oysa sadece yaz aylarında değil, tüm sene boyunca kullanıyor olmamız gereken) güneş kremleri hakkında neler biliyoruz? Bildiklerimizin ne kadarı doğru ne kadarı kulaktan dolma?

Biraz bu konuya değinelim istedim.

SPF ne demek?

SPF, Sun Protecting Factor kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Türkçesi “Güneş Koruma Faktörü”.

Güneşin cildimiz üzerindeki olumsuz etkilerini bilmeyenimiz yok. Başta cilt kanseri olmak üzere, yanıklara ve photoaging yani erken yaşlanmaya neden oluyor güneş.

Bu sebeplerden ötürü cildimizi güneşe karşı korumalı ve saatlerce güneş altında kalıp güneşlenmekten kaçınmalıyız. Hepimizin bu noktada başvurduğu ilk şey SPF içeren kremler almak ve uygulamak. SPF her ne kadar güneş koruma faktörü anlamına gelse de biraz detaya inmekte fayda var…

UVB ve UVA ışınları

Ultraviole-B ve Ultraviole-A ışınları güneşten yeryüzüne kadar ulaşan gözle görünen ışıktan daha kısa dalga boylarına sahip ışınlar. Bir de UVC ışını var ki aralarında en kısa dalga boyuna sahip olan ışın. Ozon tabakası tarafından emiliyor ve yeryüzüne ulaşmıyor.

UVB orta dereceli ışınken, UVA  (UVA-I ve UVA-II olarak ayrılıyor) en uzun dalga boyuna sahip ışın. UVB cildin yanmasına neden olurken. UVA ışını cildin erken yaşlanmasına neden oluyor. Akılda kolay kalması açısından;

UVB-Burning (yani yakıcı)

UVA-Aging (Yaşlanma sürecini hızlandıran) olarak düşünebilirsiniz.

SPF UVB ışınını ölçüyor, UVA ışınını değil

SPF UVB ışınlarını engellediğini gösteren bir ölçüt. Yani SPF 30 etiketi olan bir nemlendirci sürdüğünüzde cildinizi UVB ışınlarına karşı koruyor. Fakat unutmamak gerekir ki cildi yaşlandıran UVA ışınları, UVB değil. O yüzden her iki ışına karşı koruyucu önlem almak lazım. Ama maalesef UVA ışınlarını engelleme derecesini ölçecek bir sistem henüz mevcut değil. Şimdi yapabileceğiniz en iyi şey “Broad Spectrum” yani geniş koruma sağlayan kremleri tercih etmek.

FDA SPF 50 üzerine yasak getiriyor

SPF matematiksel bir sistem değil. Yani SPF 50 SPF 25’in 2 katı kadar koruma sağlamaz. Tüketicileri yanılttığı gerekçesiyle FDA, SPF 50 üzerine yasak getirmeye hazırlanıyor. Çünkü SPF 100’ün SPF 50’nin 2 katı kadar koruma sağladığını sanan bir çok insan var.

Vitro testlerine göre SPF’lerin UVB ışınlarını bloke etme yüzleri aşağıdaki gibi;

SPF 15 – %93

SPF 30 – %97

SPF 50 – %98

SPF 100 – %99

İdeal olan günlük kullanım için SPF 30. Güneşlenirken cildinizin durumuna göre SPF 50 kullanabilirsiniz.

Umarım bu bilgiler yardımcı olmuştur. Güneş konusunda daha farklı noktalara ileri ki yazılarımda değineceğim.

Ceyda Sinağ