Google’daki aramalarınız sonucunda en çok okunan yazım “Paraben: Gerçekten Zararlı mı? Yoksa Bu Bir Efsane mi?” başlıklı yazım oldu. Türk tüketicisinin artık daha fazla ürün içerik etiketine önem vermesi beni oldukça mutlu etti.
Tabi tek dikkat etmemiz gereken içerik parabenler değil, bunu da hatırlatmış olayım. Bu konuda bilgilenmek için içeriklerle ilgili diğer yazılarımı bu linkte bulabilirsiniz.
Bilinçli tüketicileri en az parabenler kadar rahatsız eden bir diğer önemli konu da ürün içerik listesindeki “fragrance” yani “koku” ibaresiydi. Üretici firmaların “koku” olarak belirttikleri içerikleri yasal olarak açıklama gereklilikleri bulunmuyor. Bu “koku” ibaresi tek bir içeriği barındırabiliyor olduğu gibi çoğu zaman birden fazla içerik için de kullanılıyor.
Biz tabi hangi içeriklerin kullanıldığını etikete bakarak göremiyoruz, gördüğümüz tek şey “fragrance” yazısı. Peki ama nedir bu “fragnence” olarak belirtilen içerikler? Bunu bilme imkanımız yoktu yani tam bir kara kutuydu “fragrance” ibaresi.
Müjdeli Haber Unilever’den Geldi!
Unilever büyük bir adım atarak ürünlerindeki “fragrance” ifadesini tüketicilerine açıklayacalarını duyurdu. Benim de Environmental Working Group‘un web sitesinden öğrendiğim habere göre, ürün etiketlerinde SmartLabel teknolojisini (Ürün içeriklerini akıllı telefonunuza indirdiğiniz SmartLabel uygulaması ile detaylı bir şekilde okuyabiliyorsunuz.) kullanan Unilever ürün formülünde yüzde 0.01’in üzerinde kullandığı koku içeriklerini tek tek sıralayacak. Böylece ürünün kokusunun hangi içeriklerden geldiğini öğrenebileceğiz. 2018 yılının sonuna yetiştirmeye çalıştığı bu yenilik sektör için büyük bir adım.
Unilever ayrıca www.unileverusa.com web sitesinde yeni bir bölüm açarak daha fazla ürün ve içerik bilgisini, daha güvenli ürünler için izledikleri yolları ve sıkça sorulan soruların cevaplarını paylaşacak.
“Fragrance” İçeriğini Bilmenin Ne Gibi Bir Faydası Var?
En başta alerji riski taşıyabildiği için “koku” ibaresinin içeriğinin açıklanması oldukça önemli. Diğer nedenlerse Safe Cosmetics’in web sayfasına göre parfüm içeriklerinin kanserojen, hormon bozucu ve çevreyi kirletici olma olasılıkları var.
Alerjiniz olduğunu bildiğiniz bir içeriği etikette görüp satın alma kararınızı buna göre verebilirsiniz. Ya da üzerinde şüphe olan içerikleri ürün etiketinde arayıp bu içerikleri barındıran ürünlerden uzak durabilirsiniz.
Unilever‘in şeffaflık adına attığı bu büyük ve cesaretli adımı ayakta alkışlıyorum. FMCG devi Unilever‘i diğer büyük şirketlerin de izleyeceği ve bu anlamda sektörde büyük bir değişikliğe neden olacağı bence şüphe götürmez bir gerçek.
İçerik Etiketinde Bu İfadeyi Nasıl Bulursunuz?
Genelde son satırlarda yer alan (bazı ürünlerde maalesef daha fazla oranda kullanıldığı için üst sıralarda da olabilir) koku ifadesi aşağıdaki şekillerde yer alabilir:
-Fragrance
-Parfum / parfume
-Essential oil blend
-Aroma
Unilever Markaları
Ülkemizde satışta bulunan kozmetik/kişisel bakım sektöründeki Unilever markaları şöyle;
Axe, Dove, Lux, Rexona, Signal, Vaseline, Clear ve Elidor.
Umarım bu yazı sizler için faydalı olmuştur.
Bilinçli tüketicinin kozmetik rehberi Bollove Beauty‘i ve beni Facebook ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!
Ceyda Sinağ