FDA’dan Güneş Kremleri Hakkında Yeni Tasarı

FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) Mayıs 2019 tarihinde güneş kremleri hakkında yeni tasarısını yayınladı. Ağustos ayında olduğumuzu düşünürsek bu postu hazırlamakta 3 ay gecikmiş durumdayım, şahsen okul, iş, bebek, Youtube koşuşturmalarımdan benim de anca haberim oldu.

FDA’nın sitesinde yer alan resmi tasarıyı ve ardından Practical Dermatology sitesinde yer alan uzman görüşlerini sizlerle paylaşmak istedim.

FDA daha kolay anlaşılır olması nedeniyle infographic hazırlamış, sizin için direkt Türkçe’ye çeviriyorum. Inforgraphic’in linkini de aşağıda paylaşıyorum.

Bu infographic’i daha iyi anlayabilmeniz için ‘geniş spektrum’ ifadesinin Amerika’da UVA koruyuculuğunu yansıttığını belirtmeliyim (Uzak doğuda UVA koruması PA ya da PPD değerleri ile görüyoruz).

FDA Proposes Suncreen Regulation Changes Infographic

FDA Güneş Kremleri Yönetmeliğinde Değişiklikler Öngördü, Şubat 2019

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) güneş kremlerinin güvenli ve etkili olduklarından emin olmak için bu ürünleri regüle ediyor. Kaliteleri, güvenlikleri ve etkilerini geliştirmek için FDA yeni bir kanun önerisinde bulunarak güncellenmiş gereklilikleri paylaştı. Halk sağlığı için güneş kremlerinin gerekli olduğu bilindiği için Amerikalılar SPF 15 üstü geniş spectrumlu güneş kremleri ve diğer güneşten korunma yollarını kullanmaya devam etmeliler.

FDA’nın Önergesinden Öne Çıkan Başlıklar

Güneş kremi aktif içeriklerinin güvenliği ve etkisi

İki çeşit güneş filtresi içeriğinin (titanium dioxide ve zinc oxide) güvenli ve etkili olduğu önerisinde bulunulmuştur. İki çeşit güneş filtresi içeriğinin ise (aminobenzoic acid (PABA) ve trolamine salicylate) güvenli ve etkili olmadığı öne sürülmüştür. FDA diğer 12 güneş filtresi içinse daha fazla güvenlik verisinin gerekli olduğunu belirtmiştir (cinoxate, dioxybenzone, ensulizone, homosalate, meradimate, octinoxate, octisalate, padimate O, sulisobenzone, oxybenzone, avobenzone).

Güneş kremleri dozaj formları

Güneş filtresi spreyleri, yağlar, losyonlar, kremler, jeller, katı yağlar (butter), macunlar, merhemler ve sticklerin güvenli ve etkili oldukları önerisinde bulunulmuştur. FDA güneş filtresi pudraları içinse daha fazla veri gerektiğini belirtmiştir.

Yeni SPF (GKF – Güneş Koruma Faktörü) Geniş Spektrum Kuralları

  • Maksimum SPF değeri olan SPF 50+ , SPF 60+ a çıkarılmıştır.
  • SPF 15 ve üzeri tüm güneş koruyucu ürünler geniş spektrumlu olarak belirlenmiştir.
  • SPF 15 ve üzeri güneş koruyucularda SPF değeri arttıkça geniş spectrum değeri de artmaktadır.

Yeni etiket kuralları önerisi

  • Ürünün ön kısmında aktif içerikler (güneş filtreleri) alfabetik sıra ile gösterilmelidir.
  • SPF 15 ya da daha az koruyucu içeren ürünler ‘Cilt Kanseri / Cilt Yaşlanması Uyarısına Bakın’ ifadesi yer almalıdır.
  • SPF, geniş spektrum ve suya dayanıklı ifadelerinin fark edilir şekilde olması için font değişikliği yapılmalıdır.

Güneş koruyucu içerikli böcek kovar ürünleri güvenli ve etkili değildir.

İşte FDA’nın yeni kuralları ve önergesi bu şekilde. Bence etiket kuralları çok yerinde olmuş. Ürünü elimize alıp arkasını çevirmeden kolaylıkla hangi filtreler kullanılmış görebileceğiz. Amerika’da kullanılan 16 güneş filtresinin güvenlik ve etkinlikleri konusundaki açıklamasına rağmen FDA son kuralı koyana kadar daha fazla veri istediği 12 içerik dahil 14 içeriğe sahip ürünlerin mutlaka kullanılmaya devam edilmesini öneriyor. Yani bu 12 içeriğe sahip güneş kreminiz varsa atmayın, kullanmaya devam edin. Çünkü güneş bilinen kansorojen. Eğer içiniz rahat etmiyorsa en azından güvenli ve etkili kabul edilen mineral filtrelere geçiş yapın. Ama mutlaka güneşten korunun.

Ayrıca güneşten korunmanın sadece güneş kremi sürmek olduğunu zannetmeyin. Koruyucu kıyafetler giyinmek, şapka takmak, güneş gözlüğü gibi kuralları atlamayın. Unutmayın hiç bir güneş kremi size %100 koruma sağlamaz ama kıyafet ve şapkalar %100 koruma sağlar. Ama tabi kıyafet ile örtemeyeceğimiz yerlere mutlaka güneş kremi sürmeliyiz.

FDA son açıklamasını ve kurallarını Kasım 2019’da açıklayacak. O zaman bu 12 filtrenin akıbeti ne olacak hep birlikte göreceğiz. Şimdi gelelim Practical Dermatology de yer alan uzman görüşlerine.

George Washington School of Medicine and Health Sciences’da çalışan Asistan Klinik Profesör Ilana DeLuca FDA’nın 12 UV filtresinden daha fazla veri istemesinin zararlı oldukları anlamına gelmediğini söylüyor ve tüketicilerin güneş kremlerinde bu içerikler varsa kullanmaya devam etmeleri gerektiğini belirtiyor. ‘

Aynı zamanda bu 12 filtreden vücuttan emilim verisinin istenmesi doğru çünkü biz hastalarımıza cilt kanserini önlemek için güneş kremini her gün uygulamalarını söylüyoruz. Biz bu tavsiyeyi sadece titanium dioxide ve zinc oxide için değil tüm filtreler için vermek isteriz.’ diyor.

Bence bu açıklama önemli çünkü kozmetik sektöründe çalıştığımdan biliyorum; bir ürünün kullanım şekli o ürünün güveniliğini etkiler.

Eğer o ürün her gün kullanıma uygun değilse ve siz her gün kullanırsanız zararı olabilir, ya da tam tersi her gün kullanılması gereken bir ürünü her gün kullanmazsanız faydasını göremezsiniz. Dolayısı ile güneş kremlerini eğer doktorlar yılın her günü, 365 gün kullanmamızı tavsiye ediyorlarsa bu UV filtrelerinin bu kadar sık kullanımdaki vücutta yarattığı etki bilinmek zorunda (aslında maksimum kullanım dozajları için toksikoloji raporu zaten vardır diye düşünüyorum ama FDA yeni veriler istemiş).

Eskiden sadece açık tenli insanlar güneş kremlerini güneşe çıktıkları zaman güneş yanığı olmamak için kullanırlarmış. Fakat artan cilt kanseri vakaları göz önünde bulundurularak güneş kremi kullanım sıklığı son zamanlarda arttı. İşte bu noktada FDA’nın vücuttan emilim verisi istemesi bence çok yerinde. Gerçekten güneş kremleri her gün kullanıma uygun mu? Şimdilik zinc oxide ve titanium dioxide dan oluşan mineral filtreler için FDA  bir sakıncası olmadığını belirtiyor, diğer 12 içeriğinde durumunu yakında öğreneceğiz.

Tabi bu FDA’nın Amerikan halkı için önerdiği kendi görüşü. Biz Türkiye olarak Avrupa yönetmeliklerini uyguluyoruz, Avrupa bu konuda farklı düşünüyor olabilir.

FDA’nın web sitesinde de belirttiği gibi güneş kremleri Amerika’da reçetesiz satılan ilaç kategorisinde, Avrupa’da ise kozmetik ürün statüsünde.

Son olarak ev yapımı güneş kremi saçmalığından uzak durmak gerektiğini düşünüyorum. Ben bir doktor, kimyager ya da toksikolog değilim ama tüm bu vasfa sahip kişilerin belirttiği evde kendi güneş kremimizi kimyasal olarak formüle edemeyeceğimiz. Yani etikili değiller, sizi güneşten korumazlar. Ev yapımı güneş kremlerine yönelecek kadar bilim dışı, kendinizi çaresiz hissetmeyin. Bu kadar korkuyorsanız sadece mineral filtreli SPF 15 üstü güneş kremlerini tercih edin bence.

Çoğu zaman sen güneş kremi olarak ne kullanıyorsun diye soruyorsunuz. Bir çok farklı güneş kremi denedim. Önceleri (sanırım bundan 5 sene önceydi) La Roche Posay Hdyraphase SPF 20 kullanıyordum (kimyasal filtre) sonra elim bir türlü kimyasal filtrelere gitmedi. Güneş kremleri en sık kullandığım ürünler olunca mineral kullanmayı tercih ettim, 5 senedir de mineral güneş kremi kullanıyorum. Kiehls Tinted Mineral Sunscreen, Clarins Mineral Sunscreen (en sevdiğim! ama pahalı diye elim gitmedi son zamanlarda :)), Clinique Mineral Sunscreen (şimdi kullandığım) ve Missha A’pieu zinc oxide güneş kremi (bunu da şu an kullanıyorum).

Arada bir BB krem sürüyorum, Givenchy Teint Couture Balm SPF 15 kullanıyorum, bunun içerisinde kimyasal güneş filtresi var. Fakat bu ürünü bazen hafta 1 ya da 2 haftada bir gibi sık kullanmadığım için ve SPF’si düşük olduğu için risk faktörü olarak görmüyorum.

Son olarak beni Instagram ve Youtube’dan takip etmeyi unutmayın!

https://www.instagram.com/bollove_beauty/

Referans:

https://practicaldermatology.com/news/fda-proposes-new-sunscreen-regulations-experts-react

https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun

Ceyda Sinağ