Öncelikle bu ve benzeri konularda bilgi sahibi olmak için size Youtube kanalıma bekliyorum! Aşağıdaki linke tıklayarak Youtube kanalıma abone olabilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UCsKc8OWNwnMqZ2c9yh9WUhg
Kozmetik ürünlerde, diş macunlarında ve güneş kremlerinde kullanılan Titanium Dioxide maalesef şüpheli içerikler listesindeki yerini aldı.
Maalesef diyorum çünkü bu içeriğe, söz konusu güneş kremleri olduğunda dikkat ediyor ve özellikle bu içeriği kullanan güneş kremlerini tercih ediyordum. Nedeniyse cilt tarafından emilerek UVA-UVB ışılarına karşı koruma sağlayan kimyasal filtrelerin aksine titanium dioxide’in cilt yüzeyinde kalması ve UVA ışınlarına karşı etkili bir koruma sağlamasıydı.
Chemical Research in Toxicology’de yayınlanan bir araştırmaya göre titanium dioxide ultra viyole ışınlara maruz kaldığında ciltte toksik hale gelebiliyor. Yani güneş ışınlarından korunmak için kullandığımız bu içerik, güneş ışınlarına maruz kaldığında toksit etkilere neden olabiliyor. Ne kadar ilginç değil mi?
Francesco Turci ve ekibi kozmetik ürünlerde kullanılan titanium dioxide’in cildin alt katmanlarına nüfuz etmediği için güvenli bir içerik olduğunu söylüyor. Ama yapılan araştırmada titanium dioxide’in en çok kullanılan formlarından biri olan Rutile’ın kolayca ciltten temizlenebildiği ve cilt üzerinde çok az etkisi olduğu ortaya çıkarken, diğer bir formu olan Anatase’in ciltten zor temizlendiği aynı zamanda cildin üst katmanına zarar verdiği ortaya çıkmış. Bu zararın nedeni ciltte serbest radikallerin oluşumuna neden olması. (Serbest radikal – elektronunu kaybetmiş moleküle deniyor. Bu molekül sağlıklı hücrelerden elektron çalarak sağlıklı hücrelerin yapısını bozuyor. Böylece ciltte yaşlanma belirtileri ortaya çıkıyor.)
Araştırma sonucunda kozmetik ürünlerde daha az reaksiyon gösteren rutile’in tercih edilmesi öneriliyor.
Bir kimyager olmadığımız için ürün içerikleri listesinde yer alan titanium dioxide’in hangi formunun üründe kullanıldığını anlamamız maalesef olanaksız. Kozmetik ürünler kullanıyorsak bir şekilde kimyasallara maruz kalıyoruz ve tabi ki tüm bu maddeleri ve etkilerini bilmemiz neredeyse imkansız. Ama mümkün olduğunca son gelişmelerden haberdar olarak daha doğru seçimler yapabiliriz.
Bu arada her zamanki gibi belirtmek isterim; bu araştırma sonucundan yola çıkarak titanium dioxide içeren ürünler bizi erken yaşlandırıyor çıkarımını yapmak kesinlikle doğru olmaz. Çünkü ürünleri bir bütün olarak ele almak lazım. Ürün içeriğinde titanium dioxide olduğu gibi, serbest radikalleri etkisiz hale getiren antioksidanlar da bulunduruyor olabilirler. Bu durumda zaten cilt koruma altında demektir!
Amacım sadece böyle bir çalışmanın varlığından sizi haberdar etmek. Unutmayın üzerinde şüphe olan bir çok içerik var ve bunların maalesef çok çok azından haberdarız.
Peki bundan sonra titanium dioxide içeren bir güneş kremi kullanır mıyım? Eğer içerisinde antioksidanlar varsa kullanırım. Şu an Clarins UV Plus HP SPF 40 kullanıyorum. Titanium dioxide ile cildi güneşe karşı koruyor ayrıca içerisinde antioksidan olarak kavun özleri bulunuyor. Sürümüyse oldukça kolay.
Şimdi Clarins bitmek üzere bu sefer yeni bir marka ve zinc oxide içeren bir krem denemek istiyorum.
Ceyda Sinağ
Ref.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130925130656.htm
http://www.organicmakeup.ca/ca/titaniumdioxide.asp
http://eltamd.com/product/uv-clear-broad-spectrum-spf-46/
http://www.doctoroz.com/article/your-sunscreen-might-be-poisoning-you?page=1