Evinizdeki koku veren ürünlerin etiketlerine bir bakın bakalım; kaçında “limonene” içeriği var?
Eğer en az birinde var, diyorsanız bu yazı sizi ilgilendiriyor!
Ortama koku veren ürünlerdeki tehlike , bu ürünlerin ortama yaydıkları kimyasalları solumamızla ortaya çıkar.
Evinizde mum yaktığınızda burnunuza gelen o hoş kokudan bahsediyorum,
hepimiz o kokuyu soluyoruz öyle değil mi? Özellikle de soğuk havalarda, evlerimizi sıcak günlere göre daha az havalandırdığımız için bu kimyasallar evde hapsoluyor, belki de evde değil bedenimizde hapsoluyordur, hiç bu açıdan düşündünüz mü?
- Evet düşündüm ve o yüzden ortama koku veren ürünleri alırken, kanserojen maddeler listesinde gösterilen “formaldehit” ten özellikle kaçınıyorum diyorsanız, size birazdan bu tedbirin yeterli olmadığından bahsedeceğim.
- Formaldehit mi o da ne? diyorsanız, anlaşılan sizler için ayrı bir post yazmam gerekecek, o halde takipte kalın.
Şimdi gelelim konumuza:
Mum, oda parfümleri (ya da kişisel parfümleriniz), temizlik malzemeleri gibi ürünlerin neredeyse bir çoğunda bulunan “limonene” içeriği ürüne turunçgillerin kokusunu anımsatan hoş bir koku veriyor.
Şu ana kadar insan sağlığına bir zararı bulunmayan bu içeriğin eskisi kadar masum olmadığı Prof. Lewis ve ekip arkadaşlarının yaptığı yeni bir araştırmayla kanıtlandı. Fakat düşündüğünüz gibi değil, yani Prof. Lewis limonene’nin zararlı olduğunu kanıtlamadı, ortama yayılan limonene’nin bir süre sonra başka bir kimyasala dönüştüğünü kanıtladı.
Limonene bir süre sonra Formaldehit’e dönüşüyor
Evet, başlık aslında bu araştırmanın özeti. Koku veren uçucu organik bileşiklerden biri olan limonene ortamda uzuuun bir süre limonene olarak kalmıyor. Bir süre sonra bu kimyasal ozonla etkileşime girerek formaldehite dönüşebiliyor. Bu da kapalı ortamda yüksek miktarda formaldehit oluşmasına ve sonunda yeterli havalandırma yoksa bunu solumamıza neden oluyor. Hemen hatırlatayım, araştırmada da bahsediyor, 1980’lerden bu yana kanser ile ilişkilendirilen formaldehit, 2011 yılı itibariyle resmen “bilinen kanserojen içerikler” listesindeki yerini aldı.
Peki ne yapmalı?
- Öncelikle ortamı bol bol havalandırmalı.
- Sardunya çiçeği, lavanta ve aşk merdiveni bitkileri ortamdaki formaldehiti emmede oldukça yardımcı oluyorlar, bu çiçeklerden evde bulundurmalı.
- Her zaman dediğim gibi, ürün üzerindeki göz alıcı, süslü iddiaları değil, ürün arkasındaki etiketi okuyarak alışveriş yapmalı.
Etiket okumayı öğrenmek ve bilinçlenmek için ise;
Bollove’ı instagram’dan ve Facebook’tan takip etmeli!
Instagram hesabı @bollove_beauty
Ceyda Sinağ