Paraben: Gerçekten Zararlı mı? (Yoksa Bu Bir Efsane mi?)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Öncelikle bu ve benzeri konularda bilgi sahibi olmak için size Youtube kanalıma bekliyorum!

Aşağıdaki Paraben zararlı mı? görseline tıklayarak parabenler hakkındaki videomu izleyebilirsiniz.

Kozmetik sektöründe son zamanların en popüler içeriği “paraben”.  Tüketiciler bu içerikten korkuyor, sevmiyor dolayısıyla “parabensiz” diğer bir değişle “paraben-free” ürünleri tercih ediyor.

Markalar da tamamen iyi niyetlerinden artık bu sevilmeyen, zararlı içeriği ürünlerinde kullanmıyorlar ve kocaman paranben içermez etiketlerini yerleştiriyorlar ürünlerinin üzerine. Gerçekten güvendiğim markalarda “iyi niyet” arasam da , bu terimin artık ürünü sattıracak bir pazarlama buluşu olduğundan da hiç şüphem yok. Çünkü paraben içermez yazınca ürün satıyor burası çok açık. Oysa paraben içermeyen o ürünün içinde henüz daha paraben kadar popüler olmamış ve risk taşıyan o kadar fazla içerik bulunuyor ki. ..Ama herkes kimya okumadı değil mi (ben dahil) ve son bilimsel araştırmaları okuyacak kadar da vakti olmayabilir.

Ama körü körüne, kulaktan dolma  bilgilerle paraben zararlı, paraben içermiyorsa tamamdır harika bir ürün demeye de gerek yok. İşte bu yüzden güvenilir kaynaklardan derlediğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Paraben 1950’li yıllardan beri ürünleri bakterilerden koruyan bir “koruyucu” içerik olarak kullanılıyor. Ürünün raf ömrü kadar sağlıklı koşullarda kalmasını sağlıyor. Hemen hemen her kozmetik ürününde koruyucu olarak kullanılıyor ve bir hayli yaygın. Bu kadar popüler olmasının nedeni “çok etkili ve ucuz” bir içerik olması. Ürün etiketinde “paraben” olarak bir içerik bulamazsınız çünkü bu onların genel adıdır. Parabenlerden bazıları butylparaben, methylparaben, ethylparaben ve propylparaben.

Bu gözde içerik son zamanlarda “meme kanserine” yol açıyor söylentileri yüzünden bir hayli gözden düştü ve sakınılan bir içerik haline geldi. Nedeniyse 2004 yılında İngiliz kanser araştırma uzmanı Dr. Philippa Darbre’nin kötü huylu meme tümörlerinde parabene rastlaması.

FDA parabenler için ne diyor?

FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ise bu konuda tüketicilerin korkmasına gerek olmadığını belirtiyor. 1984 yılındaki bir araştırma methylparaben, propylparaben ve butylparaben’in güvenli içerikler olduğunu ve kozmetik ürünlerde %25’e varan oranlara kadar kullanılabileceğini belirtmiş. Bugünse parabenler genelde %0.01  ve %0.3 aralığında kullanılıyor. Öte yandan östrajen hormonunu taklit ettiği için meme kanseriyle bağdaştırılan parabenler ve 2004 yılındaki araştırma için de FDA sonuçların eksik olduğunu belirtiyor. Yani tümörde parabene rastlanması tümörün nedeni parabendir demek olmuyor. Basit bir istatikçi bile bunu bilebilir. Ayrıca araştırma sağlıklı memenin dokusunu incelememiş. Yani sağlıklı dokuda da paraben bulunma ihtimali var. Eğer parabenin gerçekten zararlı olduğu yönünde yeni bir araştırma yayınlanırsa FDA bu içerik konusunda halka ve şirketlere duyuru yapacak ama henüz ortada böyle bir durum yok.

Avrupa Birliği’nin parabenler hakkındaki görüşü

Avrupa Birliği komisyonu Propylparaben, Butylparaben, Methylparaben ve Ethylparaben’i güvenli olarak tanımlayıp, kozmetik ürünlerin içeriklerinde kullanılmasına izin veriyor.

Öte yandan 2014 yılında aşağıdaki parabenlerin kozmetik ürünlerde yer almasını yasakladı:

Isopropylparaben, Isobutylparaben, Phenylparaben, Benzylparaben and Pentylparaben

Sonuç

Parabenler üzerindeki görüş ve yaptırımlar Amerika ve Avrupa’da farklılık gösteriyor.

Bence burada cevaplanması gereken paraben dışında başka sorular daha var. Örneğin ürün koruyucu olarak paraben içermiyor ama raf ömrünü hala koruyabiliyor. O halde paraben yerine hangi maddeyi içeriyor? Bu yeni içerik parabenden daha mı güvenli?

Benim kişisel tercihimse sadece gerçekten “ihtiyacım” olan ürünleri kullanmak ve özellikle vücut losyonlarında sertifikalı doğal ürünleri (Yes to Carrots, Dr.Hauschka gibi) tercih etmek.

Paraben’nin alternatifleri, diğer şüpheli içerikler gibi konulara da sonraki yazılarda değineceğim.

Daha fazlası için, bilinçli tüketicinin kozmetik rehberi Bollove Beauty‘i Facebook ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın! Gerçek güzellik haberlerinden habersiz kalmayın.

Ref.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1051_en.htm

http://www.fda.gov/Cosmetics/ProductsIngredients/Ingredients/ucm128042.htm