Öncelikle bu ve benzeri konularda bilgi sahibi olmak için size Youtube kanalıma bekliyorum! Aşağıdaki linke tıklayarak Youtube kanalıma abone olabilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UCsKc8OWNwnMqZ2c9yh9WUhg
İtiraf etmeliyim ki kozmetik ürünlerin üzerinde gördüğüm “hypoallergenic” – “hipoalerjenik” ifadesini eskiden”Alerjiye Neden OLMAZ” olarak yorumluyordum. Tabi bu konuda hiç bir araştırmam ya da dayanağım olmadan…
Bilinçli bir tüketici olarak ürün etiketlerinde yazan ifadelerin ne anlama geldiğini araştırmaya başladıktan ve tabi kozmetik sektöründe vakit geçirdikten sonra gördüm ki; ya bu etiket okuma konusunda yeterli bilgiye sahip değildim ya da bazı şeyleri yanlış biliyordum.
Alerji yapmaz olarak bildiğim “hipoalerjenik” ifadesi meğer “Alerji yapma riski AZ” demekmiş, “asla alerji yapmaz” demek değilmiş!
Hypo’nun kelime anlamı “az” demek – yani hypoallergenic “az alerjik” demek.
Zaten aslında bir firmanın “içeriklerimiz kesinlikle alerjiye neden olmaz” demesi fazla iddialı ve gerçek dışı olur. Kimin neye alerjisi olup olmayacağını kestirmek imkansız. Örneğin çileğe bile alerjisi olanların, çilek yediğinde dili şişenlerin olduğunu biliyor musunuz?
O yüzden alerji konusu genellenemiyor. Fakat tüketicileri korumak adına firmalar alerji yapma riski yüksek olan içerikleri (parfüm, koruyucular ve renk vericiler gibi) formüllerinden çıkardıklarında ürünlerinin alerji yapma riskinin az olduğunu göstermek için “hipoalerjenik” ifadesini kullanabiliyorlar.
Eğer cildiniz alerjikse bu ifadeye bakarak alışveriş yapmak mantıklı olabilir. Ama bu demek değildir ki üzerinde bu ifade bulunmayan ürünler sizde alerji yapacak.
Eğer hangi içeriğine alerjiniz olduğunu biliyorsanız ürün içerik etiketini okumanız ve bu içerikten kaçınmanız yeterli. Eğer çok alerjik bir cildiniz varsa yeni bir ürün denemeden önce bir kaç gün kolunuzun iç kısmında ufak bir bölgeye ürünü uygulayarak, ürüne alerjiniz olup olmadığını test edebilirsiniz.
FDA “hipoalerjenik” terimi için ne diyor?
Merak ettim ve baktım; FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) “hipoalerjenik” teriminin Federal bir standartının olmadığını söylüyor.
Ürünleri üzerine “hipoalerjenik” ifadesi koyan firmalar FDA’ya ürünlerinin gerçekten hypoallergenic olduğunu kanıtlamak zorunda değiller.
İş yine bu noktada aslında tüketiciye düşüyor
Dermatologunuzun tavsiyesine uymalı, güvendiğiniz markaları almalı (Bu konuda Clinique markası güvendiğim markalar arasında), aklınıza ürünle ilgili bir soru takılıyorsa ürün üzerinde yazan tüketici danışma hattını aramalı ve tabiki ürün içerik etiketini okuyarak alışveriş yapmalısınız.
Ceyda Sinağ